Šola za zdravo hrbtenico

Center za bolečine v hrbtu in športne poškodbe

Bolečine v hrbtenici nastanejo v večini primerov zaradi negativnih učinkov načina življenja. Zametki prvih nepravilnosti se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu, ko dobi lokomotorni aparat nepravilne informacije, kadar ne prepustimo otroka naravnemu motoričnemu razvoju. Nadaljuje se s slabimi gibalnimi navadami najstnikov in študentov. Dolgotrajno vztrajanje v prisilni drži na delovnem mestu dodatno obremeni hrbtenico. Trening različnih športov z preveliko intenziteto v prekratkem času in nepravilna metodika rekreativnega športa na eni strani in neravnovesje mišične moči zaradi premalo gibanja na drugi strani so naslednji vzrok za težave ljudi s hrbtenico in posledično s celotnim gibalnim aparatom.

Zato smo se v našem centru odločili ponuditi celostni pristop za zmanjševanje negativnih učinkov in ponovno vzpostavitev ravnovesja.

Učenje novih motoričnih vzorcev je dolgotrajen in težek proces, zato vam bomo pomagali s kontinuiranimi desetimi obiski, ki bodo potekali v vam prilagojenih časovnih intervalih.

Timsko vas bosta pregledala fizioterapevt in kineziolog, ocenila vaše stanje v smislu drže, mišične moči, mišične prikrajšave, vzorce gibanja, koordinacijo, stabilizacijo. Nato bomo naredili individualni program samo za vas in vas spremljali. Vadba bo zelo postopna, prilagojena vašim sposobnosti. Začeli bomo z zelo osnovnimi mišičnimi kontrakcijami in počasi stopnjevali težavnost vadbe. Zadnja stopnja programa bo priprava za vrnitev v športno in delovno okolje na čim manj škodljiv način.