Rehabilitacija in preventiva športnih poškodb

Center za bolečine v hrbtu in športne poškodbe

Redna telesna aktivnost, predvsem v obliki športa je zdrava in ima dokazane številne pozitivne učinke tako na gibala kot na celotno telo. Športna aktivnost pa ne prinaša le pozitivnih učinkov, povezana je tudi z večjim tveganjem za nastanek poškodb gibal. Glavni dejavniki tveganja za nastanek poškodb povezanih s športom so starost nad 40 let, neustrezna predhodna telesna pripravljenost, nepravilno načrtovanje in stopnjevanje obremenitev pri treningu, opuščanje ogrevanja ter neprimerna oprema.

Vsakega novega športa se je torej potrebno lotiti premišljeno, še posebej če daljši čas prej sploh nismo bili telesno aktivni. S širjenjem popularnosti najrazličnejših rekreativnih športov prihaja do porasta športnih poškodb, povečuje pa se tudi zavedanje o pomenu preventive in zgodnjega zdravljenja takšnih poškodb. Medicinska znanost na tem področju je v zadnjem desetletju izjemno napredovala. Metode, ki se uporabljajo v preventivi in rehabilitaciji poškodb gibal, so postale bolj znanstveno podprte.

Ponujamo tudi programe skupinske vadbe, ki so namenjeni zlasti ljudem, ki bi želeli po uspešno zaključeni individualni rehabilitaciji za svoje telo narediti nekaj več. S stalno vadbo ter vzdrževanjem primerne gibljivosti sklepov in mišične moči lahko bistveno zmanjšamo tveganje za nastanek ponovne okvare gibal in prispevamo tudi k zmanjšanju kroničnih težav pri okvari hrbtenice ali sklepov.