Fizioterapija

Center za bolečine v hrbtu in športne poškodbe

Fizioterapija je strokovno medicinsko področje, ki se ukvarja z vzdrževanjem, krepitvijo in vzpostavljanjem zdravja. Namen fizioterapije je zmanjševanje bolečine, umirjanje procesov vnetja, povečanje obrambnih sposobnosti organizma, izboljšanje psiho-fizične kondicije… Delo fizioterapevta se primarno nanaša na populacijo, ki je že obolela, vendar pa lahko veliko naredi tudi na področju preventive. S svojim zgledom zdravega in aktivnega življenja usmerja in motivira ljudi v bolj zdrav življenjski slog. Aktivno gibanje vzpodbuja obstoječe in latentne sposobnosti organizma, pospešuje zdravljenje, vpliva na samozavest in pospeši rehabilitacijo. Močno vpliva na lokomotorni aparat ter krepi kardiovaskularni in respiratorni sistem. Terapije so namenjene ljudem, ki so pripravljeni narediti nekaj zase in se zavedajo, da je ključ do zdravja v njih samih. Pomembno se je zavedati, da je zdravje vrednota, zdravljenje pa ljubezen do samega sebe.

V fizioterapiji  izvajamo:

  • KINEZIOTERAPIJA predstavlja individualne terapevtske pasivne ter aktivne in asistirane vaje
  • ELEKTROTERAPIJA je protibolečinska terapija, ki se jo izvaja ob akutni in kronični bolečini sklepov in mišic. Najbolj pogosto uporabljamo  IFT tokove,  DDT tokove in TENS elektrostimulacijo.
  • ELEKTROSTIMULACIJA denerviranih mišic - s pomočjo različnih tokov izzovemo mišično kontrakcijo posameznih mišičnih skupin, vzdržujemo moč mišic ter poskrbimo za obnovitev  živcev.
  • MANUALNA TERAPIJA je pogosto najpomembnejši del individualne fizioterapevtske obravnave. Širok izbor različnih tehnik omogoča prilagajanje terapije vsakemu posamezniku.

Manualne (ročne) tehnike zahtevajo dodatno usposabljanje terapevta, dober občutek in veliko izkušenj. Pri terapiji bolnika se manualne tehnike pogosto prepletajo. Izkušen terapevt bo program terapije sestavil glede na problem in želene učinke ter ga sproti prilagajal. CYRIAX terapija je vrsta manualne terapije. Z njo lahko obravnavamo različne bolezni in poškodbe gibalnega aparata. Terapija zajema natančno anamnezo, klinični pregled s postopnim obremenjevanjem tkiv, s  katerim potrdimo vzrok za težave bolnika, ciljano vzročno terapijo, takojšnji učinek terapije, edukacijo potrebnih vaj in vsa potrebna navodila za preprečevanje ponovitev.

Tehnike, ki se izvajajo:

  • Metode Cyriax terapije
  • Prečna frikcijska masaža,
  • tridimenzionalna sklepna mobilizacija,
  • manipulacija,
  • vrnitev v optimalno funkcionalno stanje